Skip to content
Aterian ilmastolaskuri kertoo ravintoloiden ja kahviloiden annoksien ilamstopäästöistä

Aterian Ilmastolaskuri – mitattua tietoa ravintolan päätöksenteon tueksi

Ravintoloita ja kahviloita on jokaiseen makuun. Jopa omalla paikkakunnalla voi olla mahdollista tutustua indonesialaiseen makumaailmaan, nauttia tamperelaista mustamakkaraa ja vielä herkutella ranskalaisilla macaroneilla. Ja ruoan voi nauttia paikan päällä ravintolassa tai tilata kotiinkuljetettuna.

Ravintoloita ja kahviloita on erilaisia, mutta yhtä kaikki: elintarvikkeiden tuotanto, ravintolan toiminta ja ruokien valmistaminen aiheuttavat ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä kasvihuonekaasupäästöjä. Merkittävä osa elintarvikkeiden tuotannon päästöistä aiheutuu maataloudesta: maatalouden osuus koko Suomen kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2020 oli 14 %*. Raaka-aineiden tuotannon lisäksi ravintoloissa ja kahviloissa päästöjä aiheuttavat energia ja erinäiset kuljetukset. Tämä ei sinänsä ole uutinen, koska aika lailla kaikki toiminta, mitä me ihmiset täällä maan päällä teemme, aiheuttaa päästöjä. Ravintolan näkökulmasta kysymys on ennemminkin siitä, mistä päästöt aiheutuvat ja mitä tehdä asialle.

Jotta voisi tietää mistä ilmastopäästöjen vähentämisessä kannattaa lähteä liikkeelle, päästöt tulee ensin laskea. Kuinka kuivalta tai tylsältä tuo kuulostaakin, niin ilman laskentaa ei voi tietää, missä olisi mahdollista petrata. Tieto lisää tuskaa. Ei kun, tieto lisää tietoon perustuvaa päätöksentekoa.

Teimme Clonetilla ison työn auttaaksemme ravintoloita, ja kehitimme Aterian Ilmastolaskurin. Ilmastolaskurin avulla voit laskea aterian ilmastopäästöt helposti ja vaivattomasti. Laskuri soveltuu erityisen hyvin pienten ja keskisuurten ravintoloiden ja kahviloiden tarpeisiin.

Paljonko ateriat aiheuttavat päästöjä?

Olemme tehneet laskurin, joka toimii juuri sinun ravintolasi tai kahvilasi päästöjen laskennassa. Voit vähentää ilmastopäästöjäsi ja kehittää liiketoimintaasi ilmastoystävällisemmäksi. Voit käyttää laskuria myös vähäpäästöisempien aterioiden suunnitteluun.

Esimerkiksi perinteinen karjalanpaisti ja perunamuusi, jotka kuljetetaan autolla asiakkaalle, aiheuttaa ilmastopäästöjä 2,17 kg CO2-ekv.

Mikäli sianlihan osuutta paistissa lisätään samalla pienentäen naudanlihan osuutta ja ateria kuljetetaan asiakkaalle pyörällä, päästöt ovat 1,78 kg CO2-ekv eli 18 % pienemmät. Aterian ilmastopäästöjen lisäksi Ilmastolaskuri näyttää päästöjen jaottelun päästölähteittäin.

Ilmastolaskuri perustuu tutkittuun tietoon

Ilmastolaskuri perustuu OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustaan, jonne on koottu yli 3000 päästökerrointa maidosta betoniin ja edelleen Tesla Model S:ään. Ruokien ja juomien päästökertoimia alustalta löytyy lähes 500, ja näitä kertoimia on hyödynnetty myös Aterian Ilmastolaskurissa. Olemme keränneet päästökertoimet luotettavina pidetyistä lähteistä, kuten tutkimuslaitosten raporteista.

Niin, ja olemme kehittäneet laskurin yhdessä ravintoloiden ja kahviloiden kanssa. Toimialaosaamisen lisäksi saimme ravintoloilta ja kahviloilta arvokkaita neuvoja siitä, kuinka laskuri olisi mahdollisimman helppokäyttöinen ja toimisi ravintolan arjessa.

* Suomen virallinen tilasto (SVT): Kasvihuonekaasut [verkkojulkaisu]. ISSN=1797-6049. 2020, Suomen kasvihuonekaasupäästöt 2020 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 7.9.2021]. Saantitapa: http://www.stat.fi/til/khki/2020/khki_2020_2021-05-21_kat_001_fi.html

Tutustu laskuriin

Aterian Ilmastolaskuri on saatavilla nyt. Tutustu laskuriin Aterian Ilmastolaskuri -sivulla.