skip to Main Content
Black Friday On Suosittu Päivä Ostaa Etenkin Elektroniikkaa.

Black Friday ja viisi vinkkiä vastuullisiin valintoihin

Black Friday jatkaa suosionsa kasvattamista ja noin 44 prosenttia suomalaisista aikoo suunnata ostoksille 27. marraskuuta. Ostoslistalla on muun muassa elektroniikkaa ja ostoksiin aiotaan käyttää alustavien kyselyiden mukaan keskimäärin 635 euroa. Arviomme mukaan vastaavan summan käyttäminen esimerkiksi tietokoneisiin, puhelimiin ja vastaaviin laitteisiin vastaa hiilidioksidipäästöiltään ajomatkaa Helsingistä Turkin pääkaupunkiin Istanbuliin.

Vaikka omaatuntoa pistelee ajatus kulutusjuhlaan osallistumisesta, tarjolla on kuitenkin jotakin sellaista, mitä välttämättömästi tarvitset. Jos käytetyn tai vanhan tuotteen korjaaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, on pakko suunnata kaupoille. Kuinka toimia vastuullisesti tarjousten keskellä? Rakensimme viiden kohdan vinkkilistan vastuullisiin valintoihin Black Friday -tarjousten seassa sukkulointiin.

Vinkit vastuullisiin valintoihin

  1. Osta vain tarpeeseen. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta pääsee usein unohtumaan.
  2. Hanki tuote johon olet valmis sitoutumaan. Voit pienentää omaa ilmastokuormaasi pidentämällä tavaroiden käyttöikää. Hanki tuote, joka kestää ja joka palvelee sinua ja tarpeitasi vielä vuosien kuluttua.
  3. Jos päädyt ostamaan uutta elektroniikkaa, muista kierrättää vanha laitteesi. Esimerkiksi lähes 99 prosenttia vanhan puhelimen materiaaleista on kierrätettävää. Kierrätyksellä voit vähentää mineraalien kaivamisesta johtuvia sosiaalisia ongelmia ja säästää uusien mineraalien kaivamisesta syntyvät päästöt.
  4. Osta tuote, jonka hiilijalanjälki on laskettu ja päästöt on minimoitu. Elektroniikkavalmistajista ainakin Apple, HP ja Lenovo ovat määrittäneet tuotteilleen elinkaarenaikaiset päästöt. Esimerkiksi Black Fridayn tarjoustuotteelle, IPhone 11 (128 GB), on laskettu elinkaaren aikaiset päästöt, jotka ovat 77 kilogrammaa per puhelin. Tämä vastaa 550 kilometrin ajamista tyypillisellä bensiinikäyttöisellä autolla.
  5. Suosi yrityksiä, jotka kantavat vastuuta ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä. Tutustu esimerkiksi Science Based Target-tavoitteen asettaneisiin yhtiöihin ja yritysten ilmastosuunnitelmiin.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii tekoja jokaisella saralla ja pienilläkin teoilla on merkitys. Kuten sillä, millaiselta yritykseltä tuotteensa tai palvelunsa ostaa. Pääset katsomaan yli tuhannen tuotteen ja palvelun päästötietoja Clonetin ylläpitämästä OpenCO2.net -palvelusta.

Julkaisemme OpenCO2.net -alustalla kuukausittain uusia vähäpäästöisten tai hiilineutraalien tuotteiden ja palvelujen päästötietoja. Onko yritykselläsi tällaisia tuotteita, joiden tietojen haluaisit löytyvän tietokannasta. Tai onko tiedossasi muita tuotteita, joiden tiedot pitäisi lisätä palveluumme? Ota yhteyttä meihin sähköpostitse info(at)openco2.net.

Kirjoittaja: Anna Gaib