skip to Main Content

Vuodesta 2017 on hyvä ponnistaa vuoteen 2018!

Kun viime vuoden alussa käynnistelin Clonetin toimintaa, asetin tavoitteekseni, että saan vuoden aikana olla auttamassa vähintään kymmentä organisaatiota niiden vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä. Lisäksi toivoin, että saan tehdä tätä työtä eteenpäin katsovien ja innostavien ihmisten kanssa.

Toiveeni toteutui ja tein töitä lukuisten energisten ihmisten kanssa – osa oli ennestään tuttuja, mutta vuosi toi mukanaan myös paljon uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia. Ilmastonmuutos näkyi paljon mediassa, ja monikaan organisaatio ei voi enää sulkea siltä silmiään. Töitä siis riitti, mutta saavutinko tavoitteeni? Se riippuu siitä, kuinka viime vuoden lukuja tulkitsee:

  • Clonet osallistui yhteensä seitsemään projektiin, joista kuusi on valmistunut.
  • Projekteissa oli yhteensä kymmenen asiakasorganisaatiota ja niihin liittyi moninkertainen määrä muita sidosryhmiä. Osa asiakkaista kehittää oman liiketoimintansa vastuullisuutta ja osa auttaa muita.
  • Vuoden merkittävimmässä hankkeessa ”Pk-yritysten ilmastobisnes” haastattelimme yhdessä EK:n kanssa neljäätoista pk-yritystä ja kannustimme niitä miettimään ilmastobisnekseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen lopputuloksena avasimme ilmastobisnes.fi -nettisivuston, joka tarjoaa pk-yritysten käyttöön ilmaisen päästölaskurin, vinkkejä päästöjen vähentämiseen ja innostavia yritysesimerkkejä.
  • Loppuvuoden toimin Climate Leadership Coalitionin (CLC) kehitysjohtajana, jonka 45 jäsenorganisaation joukossa on suuria ja pieniä yrityksiä, kuntia, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja sekä toimialajärjestöjä.

Suurin osa viime vuoden projekteista liittyi tavalla tai toisella hiilijalanjäljen pienentämiseen. Vuoden lopuksi laskin myös Clonetin hiilijalanjäljen ilmastobisnes.fi-sivuston päästölaskurilla. Suurin osa viime vuoden päästöistä oli peräisin lentomatkoista. Jonkin verran päästöjä syntyi myös tietokoneen, puhelimen ja tulostimen hankinnasta, autoilusta sekä kahvin juonnista. Clonetin toimisto lämmitetään maalämmöllä, ja lämpöpumppu toimii aurinkoenergialla ja uusiutuvalla ostosähköllä. Pääosa automatkoista on ajettu uusiutuvalla dieselillä, mutta joskus pääkaupunkiseudun ulkopuolella on vielä täytynyt turvautua fossiiliseen polttoaineeseen.

Yhteensä Clonetin päästöt olivat 3,2 tonnia, ja ne on kompensoitu kaksinkertaisesti ostamalla YK:n alaisen Climate Neutral Now’n päästövähennysyksiköitä. Päästövähennykset ovat peräisin Thaimaassa toteutetusta hankkeesta, jossa jätevedenpuhdistamolla aiemmin avoimet jätevesialtaat korvattiin kahdella suljetulla biokaasun tuotantoyksiköllä. Metaanipäästöjen vähentämisen lisäksi hanke on työllistänyt kahdeksan ihmistä. Clonet on siis hiilineutraali yhtiö.

Vuotta 2018 on hyvä käynnistää vanhoilla tutuilla tavoitteilla. Yksin tekemällä toimintaa on vaikeaa kehittää seuraavalle tasolle, joten lisäksi tämän vuoden tavoitteena on vähintään tuplata Clonetin henkilöresurssit ja käynnistää myös yrityksen ensimmäinen tuotekehityshanke. Ja tietenkin – toiminta jatkuu hiilineutraalina tänäkin vuonna.

 

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *