skip to Main Content
Vähähiiliinen Joulu

Vähähiilistä joulua!

Enää viisi yötä jouluun – sitten pääsemme rauhoittumaan ja nauttimaan yhdessäolosta läheistemme kanssa. Sitä ennen on kuitenkin vielä hankittava yhtä ja toista tarpeellista. Vaikka emme halua yhdistää omaan jouluumme käsitteitä “kulutusjuhla” ja “kaupallinen joulu”, emme pääse siitä yli emmekä ympäri, että käytämme jouluun rahaa. Ja yleensä kun rahaa kuluu, kasvaa samalla myös hiilijalanjälkemme. Päästöjä syntyy tavanomaista enemmän esimerkiksi jouluruuista, jouluun liittyvistä hankinnoista ja matkoista, joita teemme sukulaisten luokse tai kaukomaille.

Tilastokeskus julkaisee vuosittain “Joulu tilastojen valossa” -koosteen, ja sen mukaan suomalaiskoteihin hankitaan muun muassa 1,5 miljoonaa joulukuusta, 1,8 miljoonaa joulutähteä, 2 miljoonaa litraa punaviiniä ja peräti 6-7 miljoonaa kiloa kinkkua. Suomalaiset matkustavat myös joulunaikaan paljon: viime vuoden joulukuussa tehtiin lähes 2,2 miljoonaa kotimaahan suuntautuvia vapaa-ajan matkaa, joiden aikana yövyttiin kohteessa, ja ulkomaille suuntautuvia matkojakin tehtiin noin 620 000 kappaletta.

Jouluhankintojen hiilijalanjälki

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat suunnitelleet käyttävänsä joulumenoihin tänä vuonna rahaa keskimäärin 530 euroa aikuista kohden, josta joululahjojen osuus on 330 euroa. Joululahjapaketteihin kääritään esimerkiksi vaatteita, suklaata, elektroniikkaa ja lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Keräsimme alle joidenkin tyypillisten jouluksi hankittavien tuotteiden ja palvelujen hiilijalanjälkitietoja.

Taulukossa esitetyt tiedot on poimittu luotettaviksi arvioiduista lähteistä, mutta tiedot eivät ole keskenään vertailukelpoisia johtuen muun muassa siitä, että eri tutkimuksissa on käytetty erilaisia laskentarajauksia ja tutkimukset on tehty eri ajankohtina. Tarkempia tietoja laskennassa käytetyistä päästökertoimista löytyy kirjoittamalla suluissa oleva hakusana OpenCO2.net -palvelun päästökerroinhakuun. Klikkaamalla ko. päästökerrointa, avautuu kertoimeen liittyvät yksityiskohtaisemmat taustatiedot. Päästöjen suurusluokkaa voi suhteuttaa esimerkiksi suomalaisen vuotuiseen hiilijalanjälkeen OpenCO2.net -alustalta löytyvällä CO2-muuntimella.

Joulun vieton hiilijalanjälkeä voi pienentää ennen kaikkea kohtuullistamalla kulutusta. Kaupoista löytyy myös entistä enemmän vähäpäästöisiä, hiilineutraaleja tai jopa hiilinegatiivisia tuotteita. Hyviä lahjavaihtoehtoja ovat omien asiakkaidemme tuotteista ainakin Finlaysonin CO2/NEG. tuotesarjan tuotteet, lVALO.COM-lahjakortti vastuullisen muodin verkkokauppaan, pääsylippu Savonlinnan oopperajuhlille tai vaikkapa Novitan langoista itse neulottu pipo.

Clonet on tänä vuonna antanut toisenlaisen lahjan lahjoittamalla koulunkäynnin mahdollistavia stipendejä kehitysmaiden tytöille.

Kiitämme asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuonna ja toivotamme kaikille rauhallista joulun aikaa!

Kirjoittaja: Sari Siitonen