Skip to content
OpenCO2net tarjoaa kaikki työkalut matkallesi hiilineutraaliuteen

OpenCO2.net avattu – vertaile päästöjä ja tee hiilijalanjälkilaskelmia helposti!

OpenCO2.net on uusi palvelu, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten tietämystä ilmastopäästöistä ja auttaa tekemään viisaampia hankintapäätöksiä. OpenCO2.net tarjoaa ilmaiset työkalut päästöjen vertailuun, hiilijalanjälkien laskentaan ja päästötietojen jakamiseen.

Katso: OpenCO2.net

Miksi taas yksi uusi hiilijalanjälkilaskuri?

Olen työurani aikana törmännyt lukuisiin erilaisiin päästölaskentatarpeisiin: EU:n päästökauppa, teollisuusprosessien päästöjen määrittäminen, uusiutuvien polttoaineiden päästövähenemät, yritysvastuuraportointi, tuotteiden ja palvelujen hiilijalanjäljet, kansalaisten ilmastomyönteiset kulutusvalinnat… Usein vaatimus päästöjen laskemiseen tulee lainsäädännöstä ja eri laskelmia varten on omat ohjeistuksensa tai standardinsa.

Olen matkan varrella käyttänyt useita erilaisia päästö- ja hiilijalanjälkilaskureita ja tehnyt joitakin laskureita itsekin, esimerkiksi pk-yrityksille suunnatun päästölaskurin EK:n kanssa toteutetussa Ilmastobisnes-hankkeessa. Useimmat laskurit on tehty jotakin tiettyä käyttötarkoitusta varten, ja niissä käytettyjen lähtötietojen pitäminen ajan tasalla on aikaa vievää ja kallista.

Kuluttajana haluaisin tehdä ilmastomyönteisiä valintoja, ja olen yrittänyt löytää luotettavaa tietoa eri tuotteiden ja palvelujen ilmastovaikutuksista. Niin kuin aiemmassa blogitekstissänikin ”Hiilijalanjäljillä” jo kerroin, hiilijalanjälkitietojen löytäminen on kuitenkin vaikeaa. Hyvällä tuurilla voi googlatessaan eksyä sellaisen yrityksen sivuille, joka tarjoaa vähäpäästöisiä tuotteita. Keskitetysti tällaista tietoa ei kuitenkaan ole ollut saatavilla.

Kokemani perusteella aloin miettiä, olisiko mahdollista kehittää kaikille avoin palvelu, jossa:

  • olisi mahdollista vertailla eri tuotteiden ja palvelujen päästöjä
  • päästökerrointiedot olisivat luotettavia ja pysyisivät ajan tasalla
  • yhdellä ainoalla hiilijalanjälkilaskurilla voisi laskea yrityksen, tuotteen, palvelun, tilaisuuden tai vaikkapa yksittäisen kansalaisen päästöt.

No pakkohan sitä oli kokeilla. Niinpä yhdessä Quantum Coden ja Katse Design Oy:n kanssa toteutimme ensimmäisen version OpenCO2.net -palvelusta ja avasimme palvelun tänään.

Kenelle palvelu on suunnattu?

Kuka tahansa voi etsiä OpenCO2.net:n tietokannasta vähäpäästöisiä tuotteita tai palveluja ja hakea päästökerrointietoja. Tällä hetkellä tietokannasta löytyy jo yli 1000 Suomessa yleisesti käytettyä päästökerrointa: esimerkiksi polttoaineiden, sähkön, vähäpäästöisten autojen ja joidenkin ruokien päästökertoimia.

Rekisteröitymällä palveluun yritykset, tutkijat ja valveutuneet kuluttajat voivat lisätä tietokantaan päästötietoja. Lisäämällä palveluun vähäpäästöisiä tuotteita ja palveluja autamme samalla muitakin tekemään viisaampia valintoja. Mielestäni sellaiset yritykset, jotka ovat laskeneet päästönsä ja kertovat niistä avoimesti, ansaitsevat tulla nostetuksi esiin. Tällaiset edelläkävijäyritykset toimivat myös hyvinä esimerkkeinä muille. OpenCO2.net näyttää vähäpäästöisimmät vaihtoehdot ensimmäisenä ja auttaa lisäämään niiden kysyntää!

Rekisteröityneet käyttäjät saavat myös ilmaiseksi käyttöönsä hiilijalanjälkilaskurin, jolla voi tehdä erilaisia laskentoja, esimerkiksi jokaiselle vuodelle tai tuotteelle omansa.

Palvelua kehitetään jatkuvasti

Nyt avattu palvelu on vasta ensimmäinen askel, ja kehitettävää ja parannettavaa löytyy vielä paljon. Tavoitteenamme on muun muassa kasvattaa päästökerrointietokantaa ja kehittää hiilijalanjälkilaskuria monipuolisemmaksi.

Rahoittaaksemme jatkokehitystä haemme kumppaneita OpenCO2.net -palvelun kehitystyöhön. Lisäksi Clonet tarjoaa palveluja hiilijalanjäljen laskentaan sekä räätälöityjen hiilijalanjälkilaskureiden toteutukseen.

Tutustu OpenCO2.net-palveluun tästä.

Jos sinulla on kehitysehdotuksia tai haluat olla mukana kehittämässä OpenCO2.net -palvelua, ota yhteyttä: info(at)clonet.fi.

Tai lähetä viestiä OpenCO2.net -palvelusta löytyvällä palautelomakkeella.