skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com

Kuluttajan valinnat: Kotimaan matkailu on ekologinen vaihtoehto

Näin kesälomien päättyessä moni suomalainen alkaa jo harkita seuraavan lomamatkan varaamista. Matkaa suunniteltaessa olisi hyvä ottaa huomioon oman budjetin ja kiinnostavan lomakohteen lisäksi myös ympäristökuormitus ja sen minimointi. Hiilijalanjälkeään tarkkailevallekin matkailu on mahdollista: vähemmillä päästöillä pääsee, kun etukäteen vertailee eri kulkuvälineiden aiheuttamia päästömäriä tai valitsee kotimaankohteen kaukomatkan sijaan.

Netti on pullollaan erilaisia laskureita, joilla voi laskea matkan aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen määrän. Lentokoneella matkustamista pidetään yleisesti ympäristön kannalta kestämättömimpänä kulkutapana, mutta matkan pidentyessä yhden henkilön on mukavuuden lisäksi myös ympäristön kannalta järkevämpää kulkea lentäen kuin yksin autolla ajaen. Kahden henkilön matkustaessa päästöjä kannattaa vertailla tarkasti: suurikulutuksinen auto kahdelle voi olla lentoa huonompi vaihtoehto. Nelihenkisen perheen kohdalla automatkailu on jo huomattavasti ekologisempaa kuin lentäminen.

Lentokoneen ja auton aiheuttamia päästöjä vertaillessa on otettava huomioon myös itse matka. Autolla ajettaessa reitti kulkee teitä pitkin ja voi olla mutkainenkin, kun taas lentäen pääsee linnuntietä. Tästä johtuen esimerkiksi matka Helsingistä Müncheniin on autoa ja lauttaa käyttäen noin 500 kilometriä pidempi kuin sama matka lentokoneella, millä on jo huomattava vaikutus erilaisten matkustusvaihtoehtojen ekologisuutta vertailtaessa. Lentämisen aiheuttamiin päästöihinkin voi vaikuttaa valitsemalla ympäristöystävällisen lentoyhtiön ja lentämällä economy-luokassa business-luokan sijaan.

Useissa päästölaskuripalveluissa käyttäjän on myös mahdollista kompensoida aiheuttamansa päästöt lahjoittamalla pienen summan rahaa erilaisiin projekteihin, jotka tukevat muun muassa kestävää kehitystä, uusiutuvan energian tuotantoa ja kehittyviä maita.

Kotimaanmatkailun suosiminen on ympäristön kannalta ulkomaille lähtemistä kestävämpi ratkaisu. Välimatkat Suomen sisällä ovat lyhyempiä kuin matkat ulkomaille, mikä tietenkin pienentää myös päästöjen määrää. Junalla tai linja-autolla matkustaminen on lentämistä ekologisempaa, ja usein juna tai bussi onkin ympäristöystävällisyyden lisäksi halvin, toisinaan myös helpoin, tapa matkustaa. Kotimaanmatkailu on myös valtion talouden kannalta positiivinen asia: matkailijat kuluttavat ulkomaiden sijaan Suomessa ja matkailu työllistää ihmisiä etenkin palvelualoilla.

Suomessa on myös paljon nähtävää turistin silmin, vaikkei sitä heti tulisi ajatelleeksikaan. Esimerkiksi seitsemän Suomessa sijaitsevaa Unescon maailmanperintökohdetta, revontulien värittämät tunturimaisemat ja kesän monenkirjavat musiikkitapahtumat pitävät varmasti kotimaanlomailijankin kiireisenä – sekä ympäristön ja ekologisuuteen pyrkivän matkailijan omantunnon puhtaana!

Kirjoittaja: Lotta Siitonen

Katso lisää:

Vinkkejä kotimaan matkailuun: Visit Finland

Matkalaskureita, joilla voit laskea matkojesi päästöt:

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *