skip to Main Content
Kesäloma ilmaston ehdoilla

Kesälomamatkalle ilmaston ehdoilla

Kesäloma lähestyy, ja on aika ottaa etäisyyttä työntäyteiseen arkeen. Helpoin tapa päästää irti olisi varata äkkilähtö jonnekin mukavaan lomakohteeseen, jossa voisi nauttia pitkistä aamiaisista ja kirjapinosta uima-altaan reunalla. Kun tarkemmin mietin, mitä lomaltani haluan, tärkeimmiksi nousevat kiireetömyys ja mahdollisuus kokea jotakin uutta – ja tietenkin se, että lomailuni aiheuttama hiilijalanjälki olisi mahdollisiman pieni.

Matkailu aiheuttaa lähes kymmenyksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä, ja sen hiilijalanjälki kasvaa koko ajan. Omasta hiiljalanjäljestänikin matkailun osuus on merkittävä. Kodin energiankäytön, arkiliikkumisen ja ruokailun hiilijalanjäljen pienetämiseen löytyy monia hyviä vaihtoehtoja, mutta vähäpäästöinen matkailu tuntuu astetta vaikeammalta tavoitteelta. On myös houkutus ajatella, että jos koko muun vuoden pyrin tekemään vähäpäästöisiä valintoja, voin tehdä lomallani mitä haluan. Todellisuudessa yhden Kanarian matkan hiilijalanjälki on niin suuri, että se nollaa tehokkaasti koko vuoden lihattomalla ruokavaliolla tai työmatkapyöräilyllä saavutetut ilmastohyödyt mennen tullen – kaukomatkoista puhumattakaan. Harva meistä haluaa kuitenkaan luopua matkustamisesta kokonaan.

Entä jos kesäloma suuntautuisikin tänä kesänä kotimaahan? Ainakin liikkumisen aiheuttama hiilijalanjälki olisi merkittävästi pienempi kuin pidemmillä matkoilla, erityisesti jos matkaan lähtee junalla tai vähäpäästöisellä autolla.

Mitä ilmastoystävällisiä matkailupalveluja Suomesta löytyy?

Itse suuntaan ainakin Savonlinnan Oopperajuhlille, jonka tavoitetta hiilineutraaleista Oopperajuhlista myös Clonet ja CO2Esto ovat olleet tukemassa. Samaan matkaan yhdistän vierailut sukulaisten luona, ja toivottavasti pääsen myös nauttimaan paistetuista Puruveden muikuista ja muista ilmastoystävällisistä kesäherkuista.

Kun yritin googlata vähäpäästöisiä matkailuvaihtoehtoja, aika harva paikka tai tapahtuma markkinoi itseään ilmasto- tai ympäristöystävälliseksi. Pohjois-Suomen hiihtokeskukset ovat oikeastaan ainoa näkyvä poikkeus: Pyhän lisäksi Rukasta tuli hiilineutraali hiihtokeskus vuonna 2018 ja Levi Ski Resortilla on sertifioitu ympäristöjärjestelmä ja sen tavoitteena on käyttää ainoastaan uusiutuvia energiamuotoja.

Pohjoisen kohteet ovat myös kesäaikaan entistä houkuttelevampia. Pohjoisen kaunis luonto ja hyvät majoituspalvelut sopivat varmasti isommallekin seurueelle. Aktiviteettejakin löytyy moneen makuun – vaeltamisen ja telttailun lisäksi voisi vaikkapa vuokrata polkupyörät tai pelata kierroksen golfia keskiyön auringon alla.

Golfista aion nauttia muutenkin – yksi kesän tavoitteista on päästä vihdoin testaamaan Meri-Teijon hiilineutraali golfkenttä.

Vaikka kesälomaohjelmaa onkin mukava suunnitella, haluan jättää kesäpäiviin tyhjää tilaa ihan vain oleilulle. Usein parhaat ideat ja oivallukset syntyvät silloin, kun on tietoisesti päättänyt olla tekemättä mitään. Ja voisihan sitä tehdä jotakin uutta ja kivaa ihan sponttaanistikin – jos vaikka joku sattuisi vinkkaamaan jonkun kiinnostavan vähäpäästöisen kohteen kesäisestä Suomesta.

Hyvää kesää kaikille!

Toivottaa, Sari Siitonen

Clonet on käynnistänyt matkailun hiilijalanjälkeen liittyvän kehityshankkeen. Jyväskylän yliopistossa ympäristöjohtamista opiskeleva Lotta Mannonen tekee hankkeessa gradu-työtä, ja haemme työhön liittyvään haastatelututkimukseen mukaan matkailualan yrityksiä, jotka tarjoavat vähäpäästöisiä palveluja tai ovat suunnittelemassa sellaisia. Jos asia kiinnostaa, otathan meihin yhteyttä.