skip to Main Content

Ihanaa joulua – kohtuudella!

Joulu on yltäkylläisyyden aikaa: ruokapöydät notkuvat herkuista ja kuustenaluset täyttyvät lahjakääröistä. On mukavaa tavata ystäviä ja sukulaisia ja rauhoittua hetkeksi ennen uuden vuoden mukanaan tuomia kiireitä.

Tällä viikolla tehdään paljon hankintoja: ostetaan kynttilöitä, ruokaa ja lahjoja. Jokaisen hankinnan yhteydessä teemme erilaisia valintoja. Usein mietimme, mikä ilahduttaisi lahjan saajaa ja paljonko rahaa olemme joulun viettoon valmiita käyttämään. Mutta voisimmeko tänä jouluna uhrata myös muutaman ajatuksen hankintojemme ilmastovaikutuksille? Mitä oikeastaan tarvitsemme oikeanlaisen joulutunnelman luomiseksi?

Ensimmäisenä mieleen tulee valo. Pihoilla loistavat jouluvalot tuovat iloa keskelle vuoden pimeintä aikaa. Suurin osa myynnissä olevista valosarjoista näyttää onneksi olevan LEDejä, jotka kuluttavat murto-osan vanhojen valosarjojen käyttämästä sähköstä. Kynttilöistä esimerkiksi Havin Joutsenmerkittyjen kruunu- ja antiikkikynttilöiden ilmastokuormitus on vähäinen, ja tuikkukynttilöiden metallikuoret voidaan kierrättää viemällä ne metallinkeräyspisteeseen.

Joulukuusi ja -kukat tuovat joulun tuoksun. Lähimetsän harvennuskuusi on parempi vaihtoehto kuin kaukaa tuotu viljelty kuusi. Näin talviaikaan kukkien kasvattaminen kasvihuoneissa vaatii paljon valoa ja lämpöä. Mikäli mahdollista, kannattaa kukat hankkia sellaiselta kasvihuoneelta, jossa käytetään energiatehokkaita LEDejä ja uusiutuvaa energiaa. Joulukoristeiden riisumisen jälkeen kuusen voi polttaa ja hyödyntää energiaksi. Kuihtuneet kukat voidaan laittaa kompostiin tai biojätteisiin.

Jouluna saa yölläkin syödä. Paras tapa pienentää jouluruuan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä on hankkia ruokaa vain sen verran, kuin sitä joulunpyhinä kuluu. Ehkä nelihenkinen perhe ei sittenkään tarvitse kymmenkiloista kinkkua, kalapöytää, juustolajitelmaa, joulutorttuja, isoäidin perinteistä hedelmäkakkua, suklaata… Parempi hankkia vähemmän juuri niitä ruokia, joista eniten pitää. Kaikki joulun jälkeen hukkaan heitettävä ruoka on tuotettu, kuljetettu, varastoitu ja valmistettu täysin turhaan. Perinteisistä jouluruuista laatikot ja rosolli valmistetaan juureksista, joiden ilmastovaikutus on vähäinen. Myös kalaherkuista voi nauttia kohtuullisen hyvällä omalla tunnolla. Riisipuuron, kinkun ja juustojen ilmastokuormitus on jo paljon suurempi. Mikäli joulupöytään haluaa kattaa liharuokaa, on kotimainen riista hyvä vaihtoehto. Jos joulu ei kuitenkaan tunnu joululta ilman kinkkua, kannattaa kinkun paistinrasva kierrättää osallistumalla toista kertaa järjestettävään Kinkkutemppuun. Kierrätetystä paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä, ja Kinkkutempun tuotolla avustetaan vähävaraisia perheitä.

Joululahjoja on mukava antaa. Joskus on vaikeaa keksiä sopivaa lahjaa ja houkuttelisi ostaa vain nopeasti jotakin. Turhaa tavaraa kannattaa kuitenkin välttää, ja esimerkiksi lahjakortti hierontaan tai johonkin tapahtumaan, yhteinen kahvihetki tai elokuvailta voisi olla parempi lahjaidea. Ihmistä, jolla on jo kaikkea, voi ilahduttaa myös Toisenlainen Lahja, vaikkapa koulutusstipendi kehitysmaan tytölle.

Jos joulukiireiden keskellä jaksaa pohtia ja ennen kaikkea tehdä kestäviä kulutusvalintoja, sekoittuu jouluiloon myös ilo hyvistä ilmastoteoista.

 

Rauhallista joulua ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle, 2018!

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *