Skip to content

Hiilijalanjäljillä, osa 2

Alkuvuodesta kirjoittamassani blogikirjoituksessa ”Hiilijalanjäljillä” ihmettelin, kuinka vaikeaa on löytää tietoa tuotteiden ja palvelujen hiilijalanjäljistä. Samoihin aikoihin aloimme kehittää OpenCO2.net -hiilijalanjälkialustaa, ja ajatuksenamme oli avata hiilijalanjälkitiedot helposti ymmärrettävässä muodossa ja ilmaiseksi kaikkien niistä kiinnostuneiden nähtäville.

Aloimme penkoa tieteellisiä tutkimuksia, yritysten nettisivuja ja yritysvastuuraportteja ja pikkuhiljaa hiilijalanjälkiä alkoi ilmaantua. Kovin näkyviä ne eivät kuitenkaan olleet: monet olivat kätkeytyneet raporttien uumenista löytyneisiin taulukoihin tai nettisivuilla alasivujen alasivuille. Tuli vähän samanlainen tunne kuin olisi ollut sienimetsässä etsimässä suppilovahveroita. Vaikka hiilijalanjälkien määrittämiseen on nähty paljon vaivaa, niistä ei juurikaan huudella.

Kaikkein helpointa on löytää päästötietoja autoille, koska EU velvoittaa autonvalmistajia ilmoittamaan kilometrikohtaiset päästöarvot ja pienentämään niitä systemaattisesti. Myös energiayhtiöt, kuten Fortum, Gasum, Helen, Neste ja Porvoon Energia ovat kehittäneet uusiutuvia ja vähäpäästöisiä energiatuotteita, ja laskeneet myös näille tuotteilleen hiilijalanjäljet.

Kun tietoa autoilun ja energiantuotannon päästöistä on enemmän saatavilla, on näitä päästöjä myös entistä helpompi pienentää. Yksittäisillä muutoksilla, kuten vaihtamalla sähkön uusiutuvilla tuotettuun, voi omaa hiilijalanjälkeään pienentää merkittävästi.

Vaikeampaa on tehdä ilmastoystävällisiä ostoksia. Ruokavalinnoista on kirjoitettu viime aikoina paljon, ja suuret linjat alkavat olla onneksi selvillä. Entistä suurempi osa kuluttajista tietää jo, että naudanlihan asemesta kannattaa suosia järvikalaa, juureksia ja marjoja. Yksittäisten ruokatarvikkeiden hiilijalanjälkiä saa kuitenkin hakemalla hakea.

Suurena makeanystävänä olin erityisen kiinnostunut suklaan ja karkkien hiilijalanjäljistä. Rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista löytyy Ahlgren’s Bilar vaahtokarkit ja Stora Zoo -hedelmäkarkit, joille on määritetty hiilijalanjälki. Myös suklaalle löytyy päästökertoimia, mutta tiettyjen suklaapatukoiden tai -levyjen hiilijalanjälkiä on vaikeaa löytää. Australiassa Mars-patukan valmistuksessa otettiin kuitenkin keväällä merkittävä askel kohti hiilineutraaliutta, kun yhtiö siirtyi käyttämään ainoastaan uusiutuvaa sähköä.  Juomavalmistajista Coca-Cola on määrittänyt hiilijalanjäljet joillekin tuotteilleen: eikö olekin mielenkiintoista, että lasipullossa saman juoman hiilijalanjälki on kaksinkertainen alumiinitölkkiin verrattuna? Löytyypä OpenCO2.net:sta yksi hiilineutraalin viinin valmistajakin – jos kiinnostaa mikä, se selviää kirjoittamalla hakukenttään sana viini.

Erilaisten kuluttajatuotteiden hiilijalanjälkien löytäminen on vieläkin vaikeampaa. Usein asiaa lähestytään tuotteisiin käytetyn rahamäärän kautta, mikä on mielestäni aika harhaanjohtavaa. Ei esimerkiksi muutaman euron t-paidan hiilijalanjälki ole automaattisesti pienempi kuin kalliimmalla kotimaisella laatuvaatteella. Asia voi olla aivan päinvastoin, jos kalliimman vaatteen tuottaja panostaa myös päästöjen vähentämiseen ja vastuulliseen toimintaan.

Onneksi myös tuotekohtaisia hiilijalanjälkiä löytyy. Erityisen hyvä esimerkki on Suomen suurin toimistokalusteiden valmistaja, Martela, joka on määrittänyt kalusteilleen hiilijalanjäljet ja pyrkii pienentämään niitä panostamalla muun muassa tuotteidensa kierrätettävyyteen. Martela on vielä harvinaisuus Suomessa, mutta esimerkiksi Applen ja Lenovon kaltaisille teknologiajäteille tuotteiden hiilijalanjäljistä kertominen on arkipäivää.

Itse uskon, että tuotteiden ja palvelujen pienistä hiilijalanjäljistä tulee pian kilpailutekijä, joka auttaa pärjäämään myös kansainvälisillä markkinoilla. Toivottavasti myös suomalaisyritysten jälkeensä jättämiä hiilijalanjälkiä on jatkossa entistä helpompaa löytää.

Jos yritykselläsi on (tai muuten tiedät) vähäpäästöisiä tai hiilineutraaleja tuotteita tai palveluja, kerrothan niistä. Lisäämme mielellämme uusia hiilijalanjälkiä OpenCO2.net -hiilijalanjälkialustalle. Tällä hetkellä alustalta löytyy jo lähes 1500 erilaista hiilijalanjälkeä tai päästökerrointa.

Tutustu Clonetin muihin hiilijalanjälkipalveluihin täällä.

Kuvalähde: Martela Image Bank.