Skip to content
Juhli hiilineutraalilla kuohuviinillä

Skoolaa hiilineutraalilla skumpalla

Tänä(kin) vappuna perinteinen vappuriehan julistus Otaniemessä ja brunssi vanhalla teekkariporukalla näyttävät jäävän väliin. Minulla on kuitenkin erityinen syy juhlaan: nuorempi tyttäreni täyttää vappuaattona 18 vuotta. Siksi aion kohottaa – hiilineutraalin – maljan hänen tulevaisuudelleen. Vappuna varmasti yksi jos toinenkin skoolaa kuohuvalla, ja siksi päätin jakaa vinkit hiilineutraaleista kuohuviineistä ja samppanjoista myös teille.

OpenCO2.net -tietokannasta löytyy Itävallan vanhimman viinitilan Stift Klosterneuburgin hiilineutraali kuohuviini, Mathäi Klassik Brut. Se voisi olla oiva valinta. Stift Klosterneuburgista tuli Euroopan ensimmäinen hiilineutraali viinitila jo vuosikymmen sitten. Viinitila on tehnyt monia toimenpiteitä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Käymisprosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen ja kaikki tilalla tarvittava energia tuotetaan biovoimalassa. Ne päästöt, joita ei ole voitu omilla toimilla pienentää, on kompensoitu investoimalla vesivoiman tuotantoon Intiassa.

Alko otti tämän vuoden alusta käyttöön Hiilineutraali-symbolin, jolla merkitään sellaiset tuotteet, joiden tuotannon yhteydessä syntyviä päästöjä on todennetusti vähennetty ja jäljelle jäävät päästöt on kompensoitu. Tällä hetkellä yhdellä Uusi-Seelannista tulevalla kuohuviinillä – Babydoll Sparkling Blush Brut 2019 – on ulkopuolisen tahon varmentama sertifikaatti, joka oikeuttaa saamaan kyseisen merkinnän.

Jatkan löytöretkeä Googlessa ja heti tärppää. Ehkä sittenkin italialaista. Vindirekt on tuonut markkinoille hiilineutraalin Think Organic Sparkling -kuohuviinin. Ainakin nimi on osuva: se on syntynyt ajatuksesta, että maailmaa voi muuttaa yhden viinilasin äärellä, askel kerrallaan. Tuotteen hiilijalanjälki on määritetty viinitarhoilta Suomeen asti ja sen 1,0 kg CO2-ekv. suuruinen hiilijalanjälki on kompensoitu.

Koska kyseessä on todella ainutkertainen tilaisuus, voisi hiilineutraali samppanja olla paikallaan. Drappier ilmoitti vuonna 2016 olevansa maailman ensimmäinen sertifioitu hiilineutraalin samppanjan tuottaja. Drappier on kasvattanut uusiutuvan energian osuuden viinitilallaan 75 prosenttiin. Suurin osa tilan sähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja kellareita jäähdytetään monimutkaisella tuuletusjärjestelmällä. Tilalla käytetään sähkökäyttöisiä traktoreita ja autoja – ja myös hevosia.

Kaikkia näitä löytyy Alkon valikoimista. Stift Klosterneuburgin Mathäi Klassik Brut ja useampi Drappierin samppanja saivat erinomaiset arviot Viinilehden Vuoden kuohuviinin ja Vuoden samppanjan valintaan osallistuneilta asiantuntijoilta. Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut -samppanjaa on saatavilla myös pienessä (0,375 litraa) pullossa.

Yritin etsiä myös alkoholitonta vaihtoehtoa, mutta en löytänyt hiilineutraalia kuohuviiniä. Ehkäpä ensi vuonna.

Iloista vappua kaikille!

P.S. Lue myös Annan blogikirjoitus päästökompensoinnista. Se kertoo, mitä kompensoinnilla tarkoitetaan ja mitä vaiheita hiilineutraalin tuotteen suunnittelussa ja kehittämisessä on otettava huomioon.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko pysyä ajan tasalla Clonetin blogeista ja uutisista? Tilaa kerran kuussa ilmestyvä uutiskirjeemme!