Skip to content
Nollapäästöpäivä kannustaa ilmastoystävällisiin kulutusvalintoihin

Nollapäästöpäivä: Miten tehdä ilmastoystävällisiä valintoja?

Tänään on kansainvälinen Nollapäästöpäivä. Päivän tarkoituksena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää kansalaisten huomio heidän tekemiensä kulutusvalintojen ilmastovaikutuksiin.

Ilmastonmuutos on edelleen yksi aikamme suurimmista haasteista, vaikka COVID-19 pandemia onkin vienyt päähuomiomme viime aikoina. Euroopan komissio  esitti viime viikolla vuotta 2030 koskevan päästövähennystavoitteen tiukentamista vähintään 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Suomen kunnianhimon taso on selvästi korkeampi, ja tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Jotta tavoitteeseen voidaan päästä, edellytetään ilmastotoimia yritysten ja kuntien lisäksi myös meiltä tavallisilta kansalaisilta.

Miten kansalainen voi pienentää hiilijalanjälkeään?

Suomen ympäristökeskuksen mukaan liikkuminen (30 %) ja kodin energiankulutus (29 %) ovat merkittävimmät suomalaisen hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät. Tuotteiden ja palveluiden osuus on 22 % ja ruuan puolestaan 19 %. Liikkumisen päästöjä voi vähentää suosimalla julkista liikennettä, pyöräilyä ja kävelyä sekä tankkaamalla autoon uusiutuvia polttoaineita tai siirtymällä käyttämään sähköautoa. Kodissa käytettävän sähkön voi hankkia energiayhtiöltä, joka tarjoaa uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Monet energiayhtiöt tarjoavat myös uusiutuvilla tuotettua kaukolämpöä tai lämmityksen voi hoitaa energiatehokkaalla lämpöpumpulla.

Ruokaostosten hiilijalanjälkeä voi nykyään seurata kaupan alan toimijoiden tarjoamilla hiilijalanjälkimittareilla. Kotimaisten juuresten, viljatuotteiden sekä syksyisten marjojen ja omenoiden hiilijalanjälki on pieni. Proteiininlähteistä esimerkiksi linssit, kananmunat ja järvikalat ovat ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja.

Tuotteiden ja palvelujen hiilijalanjälkitietoja on vaikea löytää: joitakin hiilijalanjälkitietoja on koottu aiemmin helmikuussa ja lokakuussa 2018 julkaistuihin Hiilijalanjäljillä -kirjoituksiimme. Jotta kansalaiset voisivat tehdä ilmaston kannalta viisaita valintoja, yritysten olisi lisättävä ilmastoystävällisten tuotteiden tarjontaa. Tämä edellyttää, että tuotteiden hiilijalanjälkiä lasketaan aiempaa enemmän, ja että hiilijalanjälkitiedot merkitään tuotepakkauksiin muiden tietojen rinnalle.

Me pyrimme omalta osaltamme helpottamaan vähäpäästöisten ja hiilineutraalien tuotteiden löytämistä keräämällä niistä tietoja OpenCO2.net -hiilijalanjälkialustan päästötietokantaan. Viimeisimpänä olemme lisänneet tietokantaan Finlaysonin CO2/NEG. -tuotteet, joiden valmistuksesta ja kuljetuksista aiheutuneet päästöt on kompensoitu kaksinkertaisesti.

Toivottavasti vähäpäästöisiä ja hiilineutraaleja tuotteita tulee markkinoille aiempaa enemmän. Näin kansalaisilla on omilla kulutusvalinnoillaan mahdollisuus vaikuttaa tiukkenevien päästötavoitteiden saavuttamiseen.

Clonet toivottaa kaikille hyvää Nollapäästöpäivää!

Climate Leadership Coalition (CLC) toi Nollapäästöpäivän Suomeen vuonna 2017 ja vastaa päivän koordinoinnista. Clonetin Sari Siitonen toimii Nollapäästöpäivän koordinaattorina.