skip to Main Content
Hiilijalanjälki Pienempi Rtätyössä

Hiilijalanjälki pienentynyt koronan seurauksena

Viime viikkoina oma ja perheeni hiilijalanjälki on kääntynyt laskuun. Näin on käynyt varmasti monelle muullekin. Syy tähän yllättävän suureen – ja nopeaan –  muutokseen on koronaepidemia. Moni asia, minkä muuttaminen tuntui vielä muutama viikko sitten mahdottomalta, onkin yhtäkkiä mahdollista.

En ole liikkunut autolla tai julkisilla kulkuvälineillä mihinkään. Olen poistunut kotoa ainoastaan kävelemään ja läheiseen K-markettiin. Myös kesäksi suunniteltu lomamatka on peruuntunut. Ruokaa olemme ostaneet ja valmistaneet tavallista enemmän, kun koko perhe syö useamman kerran päivässä kotona. Samalla kuitenkin ruokahävikki näyttää pienentyneen, kun edellisen aterian tähteetkin käyvät kaupaksi. Olemme myös kokeilleet uusia kasvisruokareseptejä.

Korona on vaikuttanut ratkaisevasti myös muihin hankintoihin, kun palvelujen hyödyntämisestä on tullut entistä vaikeampaa. Talouden pyörät pitäisi pitää pyörimässä, mutta en haluaisi hankkia turhaa tavaraa. Olen yrittänyt miettiä, mitä tarvitsisin ja miten voisin osaltani vaikuttaa siihen, että hyvien ja vastuullisten yritysten tuotteille ja palveluille olisi kysyntää myös näinä vaikeina aikoina. Olen tähän mennessä tilannut uusia lakanoita Finlaysonilta ja yhden vaatteen IVALO.COM:sta. Kun vietimme viikonloppuna virtuaali-illallista ystäväperheen kanssa, pohdimme että voisimme seuraavan kerran aivan hyvin tilata ruokaa jostakin kivasta ravintolasta, joka jatkaa ruokatoimituksiaan. Olisi mukavaa, jos voisin näin tukea ilmatomyönteistä yritystä ja samalla sen toimitusketjun lähi- ja pientuottajia.

Elämä on lyhyessä ajassa muuttunut yksinkertaisemmaksi ja alkanut monilta osin muistuttaa lapsuusaikojeni elämää 1970- ja 80-luvuilla. Kotikeskeiseen elämään kuuluu aiempaa enemmän siivoamista, kokkaamista, leipomista, lukemista ja iltakävelyjä. Mutta on moni asia vuosikymmenten saatossa muuttunutkin: yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin on paljon aiempaa helpompaa ja halvempaa, BookBeatin kaltaisten palvelujen kautta uutuuskirjoja voi kuunnella kaiken muun puuhailun lomassa ja uutisia ja viihdettä on tarjolla rajattomasti.

Hiilijalanjälki on pienentynyt liikkumisen ja kuluttamisen vähenemisen myötä. On kuitenkin ollut mielenkiintoista ja ehkä vähän yllättävääkin huomata, että monia asioita voi tehdä myös poikkeusoloissa ja vielä nopeammin, tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin kuin aiemmin. Toivotavasti nämä uudet kestävämmät toimintatavat jäävät käyttöön myös koronaepidemian hellitettyä, emmekä palaisi automaattisesti takaisin vanhoihin kaavoihimme.

Työt jatkuvat etänä

Työpäivät sujuvat lähes normaaliin tapaan. Hiilijalanjälki- ja vastuullisuusprojektien tekeminen onnistuu hyvin myös etänä ja palaverit ja koulutukset hoituvat Teamsin välityksellä yllättävän sujuvasti. Jotkin keväälle suunnitellut projektit ovat toki lykkääntyneet, kun osa yrityksistä joutuu lomauttamaan henkilöstöään. Toisaalta uusiakin projekteja on käynnistynyt – useissa yrityksissä tämä poikkeuksellinen aika nähdään hyvänä mahdollisuutena vahvistaa omaa osaamista ja kehittää toimintaa entistä vastuullisemmaksi. Monet haluavat myös jatkaa toimintaansa mahdollisimman normaalisti, mikä näkyy siinä, että keväälle jo sovitut hiilijalanjälkikoulutukset toteutetaan nyt virtuaalisesti.

Myös me jatkamme OpenCO2.net -hiilijalanjälkialustan kehittämistä ja päästötietokannan kasvattamista, jotta palvelumme olisi entistäkin monipuolisempi ja helppokäyttöisempi. Tuttavapiirissäni on esitetty epäilyjä, ettei yrityksillä riitä resursseja keskittyä ilmastonmuutoksen hillintään koronan jälkeen. Toivottavasti tämä ei pidä paikkaansa, vaan saisi meidät varautumaan entistä paremmin myös ilmastonmuutokseen liittyviin riskeihin – ja mahdollisuuksiin. On olemassa näyttöä siitä, että vastuullisesti toimivat yritykset hyötyvät myös taloudellisesti ja ovat kilpailukykyisempiä.

Hallitus tarjoaa nyt tukea yritysten kehitystoimintaan, ja uusien vastuullisten ja vähähiilisten tuotteiden, palvelujen ja liiketoimintamallien kehittämiseen on nyt hyvät mahdollisuudet. Pk-yritykset (6-250 työntekijää) ja midcap-yritykset, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta, voivat hakea liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa Business Finlandilta ja pienemmät työnantajayritykset ELY-keskuksilta.

Voimia kaikille tähän poikkeukselliseen kevääseen!

Kirjoittaja: Sari Siitonen