skip to Main Content

Kannattaako aurinkopaneeleihin investoida?

Hankimme katollemme aurinkopaneelit reilu vuosi sitten. Päämotiivit olivat kokeilunhalu ja hiilijalanjäljen pienentäminen – ja tietysti olisihan se mukavaa, jos sähkölaskukin pienenisi. Investointipäätöksen tekemistä helpotti se, että asennustyön osuudesta sai puolet kotitalousvähennystä.

Ensimmäisen vuoden aikana on kertynyt mukavasti dataa oman tuotantolaitoksemme tuotannosta sekä sähköyhtiöllemme myymämme ylijäämäsähkön määristä. Aurinkoisena kesäpäivänä on kiinnostavaa analysoida, kuinka aurinkopaneelit ovat vastanneet odotuksiamme.

Paneelien hankkiminen oli helppoa, ja ne ovat toimineet moitteettomasti. Oikeastaan ainoat huoltotoimenpiteitä etäisesti muistuttavat teot ovat olleet lumen poistaminen paneelien päältä helmi-maaliskuussa ja siitepölyn huuhtelemien toukokuussa. Olemme siis päässeet helpolla. Tuotannon seuraaminen ja säästöjen arviointi on sen sijaan vielä vähän kankeaa, kun tuotantotiedot ja tiedot ylijäämäsähkön myynnistä on haettava kahdesta eri järjestelmästä.

Aurinkosähkö on nollapäästöistä, mutta saavutettavat päästövähennykset riippuvat siitä, mitä energiaa aurinkosähköllä korvataan. Meillä on korvattu uusiutuvalla vesivoimalla tuotettua ostosähköä eli oma hiilijalanjälkemme ei ole pienentynyt aurinkopaneelien ansiosta lainkaan. Kun asiaa tarkastelee hieman laajemmasta näkökulmasta, on omaa tuotantoamme vastaava määrä energiaa jäänyt vesivarastoihin. Parhaassa tapauksessa säästynyt vesivoima voi korvata talviaikaan kivihiilellä tuotettua sähköä, jolloin päästövähennys voi olla jopa 2200 kg. Tämä vastaa noin viidennestä keskimääräisen suomalaisen aiheuttamista vuotuisista päästöistä.

Entä taloudelliset hyödyt sitten? Ne ovat jääneet selvästi pienemmiksi, kuin ostohetkellä arvioitiin. Silloin tehty arvio takaisinmaksuajalle oli 17,5 vuotta. Ensimmäisen vuoden perusteella laskettu suora takaisinmaksuaika tämän hetkisellä sähkön hinnalla on kuitenkin noin 29 vuotta eli arvio meni aika pahasti pieleen. Vika ei ole aurinkopaneeleissa, sillä ne ovat tuottaneet energiaa niin paljon kuin arvioitiinkin. Sen sijaan ongelmia aiheutuu tuotannon ja kulutuksen välisestä epätasapainosta.

Energiaa kuluu vuorokauden jokaisena tuntina, kun parhaimmillaankin keskikesällä aurinkopaneelit tuottavat sähköä klo 7-22 välisenä aikana. Marraskuun ja helmikuun välisenä aikana tuotanto on olematonta. Sen sijaan kesällä päiväsaikaan paneelien tuotanto ylittää usein kulutuksen, jolloin ylijäävä sähkö on myytävä sähköyhtiölle, koska käytettävissä ei ole energiavarastoa. Käytännössä sähköä voidaan sekä myydä että ostaa saman minuutin sisällä, koska sähkönhankinnan ja -kulutuksen on oltava tasapainossa joka ikinen sekunti. Ainakaan tällä hetkellä sähköntuotantoa ei ole mahdollista netottaa tai virtuaalivarastoida vuorokauden, tunnin tai edes minuutin sisällä.

Aurinkopaneeleista saadaan suurin taloudellinen hyöty silloin, kun tuotanto pystytään hyödyntämään kokonaisuudessaan itse. Sähkölasku muodostuu energiamaksusta, siirtomaksusta ja sähköverosta. Kun sähkö tuotetaan ja käytetään itse, säästetään energian lisäksi myös sähkön siirron kustannukset ja verot. Silloin kun ylijäävä osuus tuotannosta myydään sähköyhtiölle, hyvitys saadaan ainoastaan energiasta, ja vastaava määrä energiaa siirtoineen ja veroineen joudutaan ostamaan toisella ajan hetkellä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa aurinkopaneeli-investoinnin hyödystä jää saamatta, ja rahat valuvat siirtoyhtiön ja verottajan taskuihin. Myös energiayhtiö hyötyy, kun se voi myydä sille myydyn aurinkosähkön muille asiakkaille ekosähkönä selvästi kalliimmalla hinnalla kuin mitä se meille ylijäämäsähköstä hyvittää.

Kokemuksiini perustuen voin suositella aurinkopaneeleja niiden vaivattomuuden ja ilmastohyötyjen vuoksi. Mutta jos investoinnin odottaa maksavan itsensä takaisin järkevässä ajassa, kannattaa muistaa seuraavat vinkit:

  • Aurinkopaneelit sopivat parhaiten kohteisiin, joissa sähkönkulutus on melko suurta myös kesäaikaan esimerkiksi jäähdytystarpeen tai sähköauton latauksen vuoksi. Myös kesämökillä sähköä käytetään pääosin kesäisin.
  • Kun hankintavaiheessa mitoitetaan paneeleja, kannattaa mitoitus tehdä maalis-lokakuun tyypillisen päiväaikaisen kulutuksen mukaan – ei vuorokauden keskimääräisen sähkönkulutuksen mukaan. Useat sähköyhtiöt tarjoavat tuntitasoista tietoa omasta sähkönkulutuksestaan kiinnostuneille, ja nämä tiedot kannattaa antaa järjestelmän suunnittelijalle.

Kuitenkin:

  • Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin jossakin ajassa – toisin kuin esimerkiksi uusi keittiö tai sohvakalusto. Ja ainakin ilmaston näkökulmasta rahat voisi käyttää paljon huonomminkin.

Kirjoitus perustuu seuraaviin tietoihin: