skip to Main Content
Ravintolassa Voi Vaikuttaa Ilmastoon Omilla Valinnoillaan

Ravintoloille oma ilmastolaskuri aterian päästöjen mittaamiseen

Tulevaisuuden ravintolassa kävijä voi lukea ruokalistalta ravintolakäyntinsä vaikutuksen ilmastoon samalla tavalla kuin annosten ruoka-aineet tai allergeenit. Suomalaisten ravintolatoimijoiden kanssa yhteistyössä kehitetty Aterian Ilmastolaskuri toimii ravintoloiden ja kahviloiden apuna hiilineutraaliusmatkalla. Ilmastoasiat kiinnostavat asiakkaita koko ajan enemmän ja helppokäyttöisiä ratkaisuja on odotettu innokkaasti.

Laskurin kehittäminen alkoi loppuvuodesta 2020, kun Clonet valittiiin Forum Viriumin Mission Zero Foodprint -hankkeeseen, joka pilotoi uusia digitaalisia ratkaisuja ja työkaluja ravintoloille ja muille ruokapalvelualan toimijoille.

”Ilmastokysymykset kiinnostavat yhä useampaa, niin kuluttajia kuin ravintoloitsijoitakin. Olemme kehittäneet OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustaa jo 4 vuotta ja kun Mission Zero Foodprint -hanke etsi yhteistyökumppaneita ravintoloiden päästöjen pienentämiseksi, halusimme olla siinä ehdottomasti mukana.” kertoo Sari Siitonen Clonet Oy:n toimitusjohtaja. ”Hankkeen etuna oli se, että pääsimme kehittämään palveluamme asiasta innostuneiden pilottiravintoloiden kanssa yhdessä eteenpäin.”

Selainpohjaisella Aterian Ilmastolaskurilla ravintolat ja kahvilat voivat selvittää annostensa ilmastopäästöjä, kehittää reseptejään vähäpäästöisemmiksi ja tarkastella esimerkiksi eri energia- ja kuljetusmuotojen vaikutusta kokonaispäästöihin. Laskuri pohjautuu OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustaan, jossa on yli 500 ruoan raaka-aineeseen liittyvää päästökerrointa. Laskennoista viestiminen on helppoa, sillä laskuri antaa tuloksen selkeinä numeroina, joista ravintolat voivat halutessaan viestiä myös asiakkailleen.

Pilottivaiheessa laskurin kehittämiseen osallistui kahdeksan erilaista ravintolaa, jotka pääsivät testaamaan laskuria, antamaan palautetta ja kehittämään laskuria alalle sopivaksi.

”Laskurin kehittäminen alan toimijoiden kanssa on ollut avainasemassa laskurin toteutuksessa.” sanoo Clonetin hiilijalanjälkipalveluiden päällikkö Roosa Jaakkola. ”Halusimme tehdä laskurin, joka on helppokäyttöinen, luotettava ja soveltuu kaikille alan toimijoille. Ilman yhdessä kehittämistä laskurista ei olisi tullut yhtä hyvää.”

Suomen tavoitellessa hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, on oletettavissa, että yhä useammat kuluttajat kiinnostuvat palveluiden ja tuotteiden päästöistä.

”Onkin mielenkiintoista nähdä pääsemmekö tulevaisuudessa lukemaan ravintolassa ruokavalintamme vaikutuksista ilmastoon, samalla tavalla kuin nyt pystymme lukemaan erikoisruokavalioista.” päättää Jaakkola.

Lue lisää Aterian Ilmastolaskurista tiedotteesta ja palvelusivuilta.

Lisätietoja:
Sari Siitonen, perustaja ja toimitusjohtaja, Clonet Oy, p. +358 40 761 5221, sari.siitonen(a)clonet.fi.