skip to Main Content
DNV on validoinut OpenCO2.net-hiilijalanjälkimerkin

Hiilijalanjälkimerkki kertoo päästölaskennan luotettavuudesta

Uusi hiilijalanjälkimerkki osoittaa, että laskettu hiilijalanjälki perustuu luotettaviin lähtötietoihin ja laskentamenetelmiin sekä täyttää laskentastandardien vaatimukset. Merkki voidaan myöntää organisaatiolle tai tuotteelle. Merkkiä käyttää muun muassa ISS Palvelut Oy.

Clonet Oy on julkaissut OpenCO2.net -hiilijalanjälkimerkin, joka voidaan myöntää tuotteille tai organisaatioille, jotka ovat laskeneet tai varmentaneet laskentansa tulokset luotettavalla toimijalla. Hiilijalanjälkimerkki osoittaa, että laskettu hiilijalanjälki perustuu luotettaviin lähtötietoihin ja laskentamenetelmiin sekä täyttää laskentastandardien vaatimukset.

Hiilijalanjälkimerkistä on kolme erilaista versiota, riippuen yrityksen ilmastotoimista: Hiilijalanjälki laskettu –merkki, hiilijalanjäljen suuruuden ilmaiseva Hiilijalanjälki-merkki ja Hiilineutraali-merkki. Hiilineutraaliuden vaatimuksena on, että päästöjä on ensin vähennetty omin toimin, jonka jälkeen loput päästöt on kompensoitu luotettavan palveluntarjoajan kautta. Hiilijalanjälkimerkki pohjautuu jatkuvan parantamisen periaatteeseen: yritys, jolle merkki on myönnetty, on laskennan lisäksi pyrkinyt pienentämään hiilijalanjälkeään omilla toimillaan ja sitoutuu pienentämään hiilijalanjälkeään myös tulevaisuudessa.

Idea Hiilijalanjälkimerkkiin syntyi tarpeesta:

”Olemme Clonetilla kehittäneet OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustaa neljän vuoden ajan yhdessä asiakkaidemme ja muiden sidosryhmiemme kanssa. Viimeisen parin vuoden aikana asiakkaamme ovat alkaneet pyytää yhä useammin todistuksia ja sertifikaatteja hiilijalanjälkilaskennasta. Kansainvälisellä tasolla on hiilijalanjälkimerkkejä käytössä, mutta Suomessa vastaava kolmannen osapuolen hallinnoima merkki on puuttunut. Vuodesta 2020 olemme myöntäneet Hiilijalanjälkimerkkejä asiakkaillemme ja nyt haluamme laajentaa merkin käyttömahdollisuuden koskemaan myös muita, riippumatta onko Clonet olut mukana hiilijalanjäljen määrittämisessä vai ei. Kaikki luotettavan laskennan toteuttaneet voivat nyt hakea merkkiä.”, sanoo Sari Siitonen, Clonetin toimitusjohtaja.

Merkki on käytössä muun muassa ISS:llä, joka on laskenut palveluidensa hiilijalanjäljen sekä keskimääräisen lounaan hiilijalanjäljen. ISS:n pääkonttorin henkilöstöravintolassa pääsee tutustumaan lounaan hiilijalanjälkeen; Hiilijalanjälkimerkkiin on lisätty QR-koodi, jonka takaa-avautuu AR-toteutus, joka tarjoaa lisätietoa siitä, mitkä ovat lounaan raaka-ainevalintojen, logistiikan ja energiankulutuksen vaikutukset lounaan hiilijalanjälkeen.

Merkkiä hallinnoi Clonet Oy. Tutustu hiilijalanjälkimerkkiin tarkemmin täältä.

Lisätietoja:
Sari Siitonen, toimitusjohtaja Clonet Oy, + 358 40 761 5221, sari.siitonen (at) clonet.fi
Anna Gaib, kestävän kehityksen palveluiden päällikkö, + 358 40 734 1432, anna.gaib (at) clonet.fi